Mennesket har hatt et lidenskapelig forhold til kakaobønnen og sjokolade i 1500 år. I tillegg til å smake helt fantastisk, vekker sjokolade lysten hos mange.

 

Naturens viagra 

Kakao er full av antioksidanter og er som kjent naturens viagra. Selv Casanova mente at sjokoladen hadde en sensuell kraft. Han mente at sjokolade var mer pasjons-stimulerende enn champagne.  I tillegg har mørk sjokolade dokumentert virkning mot hjerte- og karsykdommer. Kakaoen gjør i likhet med grønsaker, frukt og rødvin at musklene rundt blodkarene slapper av, som igjen fører til økt blodsirkulasjon.

 

– Sjokolade gjør oss rett og slett lykkelige, forteller forsker i farmakologi, Aina Westrheim Ravna til forskning.no.
Kakao gir oss lyst
Kakaobønnen har en herlig egenskap; den påvirker nemlig dopaminnivået i hjernen. Urhjernen, den delen av hjernen som styrer behov som mat, jakt og sex, har et lystsenter som våkner til liv ved inntak av kakao og sjokolade. Mayaindianerne, som kakaobønnen stammer fra, inkaindianerne og aztekerne brukte sjokolade som afrodisiakum for å øke sexlysten.
Kakaobønnene i sjokolade inneholder det såkalte «Love drug», fenyletylamin. Stoffet påvirker urhjernen, og gjør at vi føler oss tilfredse og våkne. Blodtrykket og pulsen øker, og disse følelsene kan sammenlignes med de man har når man er forelsket. Om sjokoladen smelter i munnen, vil fenyletylamin absorberes direkte i blodbanen, og gå raskt til hjernen. Noen merker virkningen av fenyletylamin bedre enn andre, og ved inntak av store doser kan stoffet gi en amfetaminlignende oppførsel. Fenyletylaminnivået vårt er på topp ved orgasme, og noen studier indikerer at individer med depresjon og ADHD har lave konsentrasjoner.

 

dame_cupcakes_paa_kroppen_1
Virker avstressende
I tillegg til fenyletylamin inneholder kakaobønner stoffet anandamid, som påvirker hjernen på samme måte som cannabis. Anandamid gir deg en avstressende reaksjon, og man kan oppleve smertelindring og en lykkefølelse.
– Du må riktignok spise så mye som 12 kilo sjokolade for å oppnå en hasjrus, men sjokolade inneholder de samme cannabislignende stoffene som vi allerede har i hjernen, forteller Rava.
Avhengig?
Noen kan føle seg avhengig av sjokolade. Ravna forklarer at det har en naturlig forklaring, ettersom sjokolade inneholder koffein. I tillegg inneholder sjokolade magnesium. Et lavt magnesiumnivå i kroppen gir oss PMS-symptomer. Det kan forklare hvorfor menstruerende kvinner vil ha sjokolade. Kanskje de rett og slett trenger magnesium?

 

Små mengder er bra
Vi kan takke Columbus for å ha innført sjokoladen til Europa. Han snublet over en kano med kakaobønner i Sør-Amerika, og tok disse med seg hjem. Kakaobønnene ble svært populære hos kongehusene, og ble satt ekstra pris på etter at spanjolene kom på å tilsette sukker. Sjokolade inneholder i dag mye sukker, og konsumering av sukker øker endorfinnivået i hjernen. Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som lindrer smerte.

 

– Søtsaker er ikke sunt, men jeg vil ikke fraråde folk å spise sjokolade. Mitt tips er å spise små mengder, ikke hele sjokoladeplata, og kjøp mørk sjokolade. Den inneholder de samme virkestoffene, men mindre fett og sukker, avslutter Ravna.

kiwi_og_sjokolade_1
Velg rått
Det må nevnes at platen med melkesjokolade ikke gir like mange helsemessige fordeler som rå kakao. Sjokoladen du finner i matbutikken er nemlig varmebehandlet, en prosess som tar bort de mest dokumenterte helsebringende stoffene. Rå kakao er derimot ubehandlet, og er veldig sunt.

 

Et annet svært nyttig stoff i rå kakao er antioksidanten Epikatekin, som virker på reguleringen av blodårene og blodtrykket. Dette stoffet smaker ganske bittert, og fjernes derfor i mange sjokolader. Så mye som opptil 95% av Epikatekin forsvinner i varmehandlingsprosesser.

 

Rå sjokolade smaker mer og har en mørkere farge. Du finner rå kakao i form av hele bønner, pulver, biter (nibs), kakaosmør eller barer på for eksempel helsekostbutikker. Bruk det i smoothies, i frokostblandingen, til desserter, i middagen eller lag din egen sjokolade. Slik får du mest ut av alle de fantastiske egenskapene til kakaobønnene!

 

Rå kakao slik bønnene vokser inni kakaofrukten.

Skrevet av Maria K. Ebbestad og Birgitte Brøtmet

Kilde: forskning.no, blogg.super-nature.no og NRK.no

1 comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s