Kjønnsvorter

Kjønnssykdommen skyldes et virus kalt humant papillomavirus (HPV), som også kan gi livmorhalskreft. De som er smittet vil få spisse og blomkållignende vorter. De forekommer oftest på kjønnsorganene og rundt analåpningen og er en av de hyppigste kjønnssykdommene forårsaket av et virus, spesielt blant unge.

 

Symptomene kommer tidligst 2 – 4 uker etter smitte, men det går ofte flere måneder før vortene er synlige. Hos han kommer vortene oftest på penis som regel under forhuden, men kan også sitte inne i urinrøret og da oftest like innenfor åpningen. Hos henne sees vortene på skamleppene, ved urinrøret eller i skjeden.

 

Vortene kan svi og klø. Legen tester ved å smøre på en oppløsning av eddiksyre på området, og da vil eventuelle “usynlige” vorter komme frem.

 

Er man smittet behandler man ved å pensle på en cellegift. Om man har vorter f.eks. inne i skjeden kan en spesialist fjerne vortene under lokalbedøvelse, med laser, frysing eller beskjæring. Har man først fått viruset blir man ikke kvitt det igjen, og man kan oppleve å få ett eller flere utbrudd i etterkant.

Vår artikkel er ment som en veiledning, dersom du har mistanke om at du er smittet bør du ta kontakt med din fastlege eller gynekolog.
Skrevet av: Beate K. for Kondomeriet

 

Kilder: Wikipedia, Lommelegen, Ung.no, Nettdoktor

 

Bilde: Colourbox

1 comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s